Webáruházunk a legjobb vásárlási élmény érdekében cookie-kat használ. Mivel Ön igénybe veszi szolgáltatásainkat, feltételezzük, hogy elfogadja a cookie-k használatát. Valóban elfogadja? (Döntését bármikor módosíthatja.)
Termékek Menü

Nyilvános WC-k bakteriális szennyezettsége

A közösségi mosdók, nyilvános WC-k bakteriális szennyezettségéről szóló, Westminster University által készített tanulmány, amelyet a 2008-as Európai Papír Szimpóziumon mutattak be, arról tájékoztat, hogy a közösségi mosdókban való kézszárító használat milyen veszélyes a baktériumok továbbadása területén.

Ezzel szemben vannak tanulmányok, amelyek pont az ellenkezőjét állítják és azt mondják, hogy a kézszárító használata teljesen biztonságos a bakteriális szennyezettség szempontjából.

Amennyiben az emberel nem gondosan, azaz nem jól mosnak kezet, vajon jobb-e az egyik szárítási módszer a másiknál, abból abból a szempontból vizsgálva, hogy a kezünkről biztosan eltűnjenek a baktériumok?  Kimondható, hogy ebben az esetben a baktérium eltávolítás szempontjából nincs statisztikai különbség a textil törölköző, a papír törölköző, a kézszárítás és aközött, hogy, ha csak hagyjuk megszáradni a kezünket. Szóval először mossunk jól kezet!

Baktériumok a közösségi WC-ben  Hepa szűrő rendszer kézszárítónkban

Az alábbiakban bemutatunk egy sor olyan tanulmányt, amely tagadja a fenti Westminster University tanulmány információit.

  • a 2013-ban írt  “New York State Pollution Prevention Institute (NYSP2I) Research and Developement Student Competition project” (New York Állami Szennyezésmegelőző Intézet (NYSP2I) Kutatási és Fejlesztési Diákverseny Projekt ) arra a következtetésre jut, hogy a modern, nagy sebességű kézszárítók hatékonyak, környezetbarátok és biztonságosak a bakteriális szennyezettség tekintetében
  • Dr. Tom Miller, az Orvostudományi osztály (Auckland University) vezető kutatója által írt és 2010-ben publikált tanulmány leírja a kézszárítás 10/10 módját, a legjobb módszert, amivel elkerülhető a bakteriális szennyeződés. E módszer tartalmaz 10 sec kézszárítást textil vagy papírtörölközővel, ezt követi 10 sec kézszárítás meleglevegős kézszárítóval, hogy a maradék nedvesség is felszáradjon.
  • Mr. Stephen Dorrell-nek, az Egyesült Királyság Egészségügyi államtitkárának 1990-es tanulmánya szerint, összefoglalva a saját szavaival: „Az vizsgálatok azt mutatták, hogy a kézszárítás során a meleglevegős kézszárítók nem eredményeztek több baktériumot, mint a papírtörölközők.
  • A Drs. J. A. Matthews és S.W.B. Newsome (Papworth Hospital, Cambridge) által írt 1987-es tanulmány összehasonlítja a kézszárítás után a kézen maradó baktériumok számát, 4 különböző kézszárítót kipróbálva, illetve a kézen maradó baktériumok számát papírtörölköző használata után. Arra a következtetésre jutottak, hogy nincs számottevő különbség a kézen maradó baktérium számát tekintve
  • Dr.Paul E.Walker a Medical Services, Public Health Service Hospital Seattle, Washington (USA) igazgatója írt egy tanulmányt 1953-ban. Ezek 304 kultúra bakteriológiai tanulmányozásai alapján, valószínűsíthetően jelentős keresztszennyeződés csökkenést mutattak ki kézen, mechanikus levegős szárítók használata esetén.

A fentiek alapján világos, hogy a történelem során különböző tudományos tanulmányok jelentek meg, bizonyítva, hogy a levegős kézszárítók nem jelentenek kockázatot a közösségi mosdók bakteriális szennyezettsége területén.

Szándékunk szerint tájékoztatni szerettük volna a közösségi mosdó használókat, hogy a legjobb döntést hozhassák, amikor kézszárítási módot választanak.

Fejlődés a kézszárító technológiában

Mediclinics komoly erőforrásokat fektetett a kézszárítók fejlesztésébe, hogy létrehozza a tisztalevegős nagysebességű airblade kézszárítóját, amely már antibakteriális burkolattal és HEPA filterrel rendelkezik.

Dualflow kézszárító antibakteriális felületvédelemmel

BioCote antimikrobiális  felületvédelem: az ezüst ion technológia használata mindazon felületeken és részeken, amelyek fogékonyak  a baktériumok összegyűjtésére, mint a vízgyűjtő tartály vagy a kézszárítási terület. Mint tudjuk, a BioCote egy ezüst ion alapú bevonat, amely megakadályozza a mikroorganizmusok nagy részének elszaporodását. Itt kell kiemelni, hogy a BioCote 99.97%-ban hatékony a MRSA ellen, ami egy olyan baktérium, amely néhány az emberre veszélyes, nehezen kezelhető fertőzésért felelős.
HEPA 13 Filter: Dualflow Plus standard verziója is tartalmazza a 3-rétegű mediclinics H13 HEPA filtert (High Efficiency Particle Arrestance/Nagy hatékonyságú részecske megkötő). Ez azt jelenti, hogy a káros részecskék 99.95% -át  (0.3 micron méretű) ( kb. 300-szor kisebb mint az emberi haj átmérője) megszűri. Eszerint biztosak lehetünk benne, hogy a Dualflow által használt levegő, amit a használó kezére fúj, tiszta és higiénikus, és a filter megköti a levegőben lévő kockázatos részecskéket.
Dualflow megfelel az  európai és nemzetközi normáknak a biztonsági és rádio interferenciális feltételek tekintetében, és a független német intézet, a VDE minősítette. A piacon megtalálható sok szárító rendelkezik csak CE minősítéssel, ami egy automatikus certifikát és nincs mögötte hitelesen végzett biztonsági ellenőrzés. Az ilyen termék gyártók nem csak saját biztonságukat kockáztatják, hanem a felhasználókét (vásárlókét) is.
 
Mediclinics Airblade kézszárító HEPA szűrővel

A DUALFLOW PLUS kézszárító

• Biztonságos, mert nincs a szárító körül vizes padló
• Kézbedugós modell – 8-15 sec szárítási idő
• extra gyors szárítási idő
• minimális energia felhasználás
• minimális CO2 kibocsátás
• kategóriájában a legalacsonyabb zajszintű
• állítható motorsebesség
• 3 rétegű HEPA H13 filter
• BioCote anti-mikrobiális felületvédelem
• könnyű karbantarthatóság
• ADA kompatibilis
• GreenSpec besorolású
• GS és EMC minősített (VDE – Németország) 
 

Légsterilizálás, levegő tisztítás UV-C fénnyel

A kézszárítás és kéztörlés kapcsán felmerült viták mellé egy kis kiegészítés a nagyforgalmú nyilvános illemhelyek légfertőtlenítési lehetőségeiről. Az élelmiszeriparban, kórháztechnológiában már használatban lévő UV-C légfertőtlenítő berendezések lényegében a nyilvános WC-kben is használhatók. A víz, levegő és a felületek fertőtlenítése, higiénikusabbá tétele terén rendkívül hatékony és környezetbarát lehetőség az UV-C technológia alkalmazása.